Zamieszczone przez Ozz1
[O2] Wyświetlacz na liczniku
Zwiń
X
-
[O2] Wyświetlacz na liczniku
Drodzy Koledzy, mam do Was następujące pytanie a mianowicie mam OIIFL 1,6 z 2009 roku wersja Mint, kupioną 19.01.2010r od wczoraj zauważyłem następującą zmianę: od momentu zakupu do wczoraj na wyświetlaczu centralnym miałem pokazaną temperaturę zewnętrzną a od wczoraj pokazuje mi ile jeszcze przejadę na zawartości baku i nie pokazuje temperatury!! Czy to jest normalne? Moi znajomi, którzy mają też OII Mint mówili mi, że świeci im się temperatura.
Nadmieniam że ta wersja auta nie ma komputera i na przełączniku wycieraczek i kierownicy nie mam żadnych przycisków!
Pzdr
-
-
To chyba plus tego ze pokazuje akurat ta informacje jak paliwo sie konczy. Ja wiem, wszyscy by woleli miec zegarek analogowy na liczniku, licznik przebiegu taki nakrecany i kierownice jak w Zuku, wtedy czuli by ze jada. A tak to jakies bzdety wyskakuja i nie wiadomo co z tym zrobic.
Producent ulatwil zycie, mozna kompa miec przy bardzo malych kosztach, a tu wybrzydzanie :P
Komentarz
-
-
Jacy tu wszyscy mądrzy ohohoho, jestem pełen podziwu :evil:
Komputer mi do niczego nie potrzebny, kompletnie. Chcę mieć po prostu wyświetlaną temperaturę tak jak to było przy kupnie samochodu i przez kolejne kilkanaście tysięcy kilometrów.
Poza tym dołożenie komputera w mincie to nie tylko dokupienie manetki.
KROPECK, Ty wspominałeś że kiedyś zgłębisz temat, udało się coś może?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dudek_tJacy tu wszyscy mądrzy ohohoho, jestem pełen podziwu
Zamieszczone przez dudek_tKomputer mi do niczego nie potrzebny, kompletnie. Chcę mieć po prostu wyświetlaną temperaturę tak jak to było przy kupnie samochodu i przez kolejne kilkanaście tysięcy kilometrów.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dudek_tJacy tu wszyscy mądrzy ohohoho, jestem pełen podziwu :evil:
Komputer mi do niczego nie potrzebny, kompletnie. Chcę mieć po prostu wyświetlaną temperaturę tak jak to było przy kupnie samochodu i przez kolejne kilkanaście tysięcy kilometrów.
Poza tym dołożenie komputera w mincie to nie tylko dokupienie manetki.
KROPECK, Ty wspominałeś że kiedyś zgłębisz temat, udało się coś może?
Ale wiem też, że poza podłączeniem manetki (ale dowiedziałem się o tym ciut później niż potrzebowałem) musi być zainstalowany konkretny sterownik CHYBA kierownicy. Jeśli jest inny, to trzeba dokupić (żeby ta zainstalowana manetka działała tak jak powinna).
Póki nie będę miał dojścia do takiego auta, to niestety nic nie mogę więcej powiedzieć.
Swoją drogą - CO NA TO ASO?? Czy to Ci się włączyło w konkretnym momencie (po jakiejś naprawie, kodowaniu) czy tak samo od siebie??Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Panowie już jest wszystko jasne. A więc jest tak: jak nadmienia kolega dudek_t w jego samochodzie wyłączyli wskaźnik nie zapiętych pasów!! Ja w swojej Octavci też w zeszłym tygodniu zdeaktywowałem w ASO czujnik pasów. Aby zdeaktywować czujnik pasów należy dostać się do modułu komforu, który w wersji Mint jest nie aktywny dopóki się do niego nie wejdzie i uruchomi jakiejś funkcji. U mnie to było: "deaktywacja świateł pozycyjnych tylnych przy włączonych przednich dziennych" i "deaktywacja sygnalizacji niezapiętych pasów" Dlatego teraz wyświetlacz pokazuje tak: jak jest temperatura zewnętrzna niższa niż 4 stopnie to temperatura się pokazuje migając przez 5 sekund (tak napisał kolega dudek_t) u mnie jest tak samo. Natomiast później świeci się zasięg ponieważ jest to pierwsza funkcja w komputerze pokładowym! Prawdopodobnie nie idzie już wrócić do samej temperatury!
Co o tym sądzicie?
Komentarz
-
-
Trzeba by zrobić tak: podjechać ponownie do ASO (mam tam znajomego elektromechanika) i poprosić o ponowne aktywowanie kontrolki pasów i tylnych świateł pozycyjnych przy włączonych dziennych przednich i zobaczyć co się będzie działo. Może wszystko wróci do normy i znowu będzie wyświetlał temperaturę, ale z drugiej strony za deaktywację wziął mi po znajomości 70,- to za aktywację znowu 70,-. Nie wiem czy to ma sens. Chyba wolę się przyzwyczaić do tego, że mi wyświetla zasięg i olać to (wcześniej miałem Lanosa i jakoś żyłem bez jakiś termometrów, wyświetlaczy zasięgów itd itp)
Komentarz
-
-
Kristofokles, widzę że masz bardziej kompetentnych serwisantów niż ja ale i droższych. U mnie zrobili to za darmo. Ale nie potrafili ustawić świateł tak żeby paliły się tylko przednieZ tego wniosek że w takim układzie jedyną opcją posiadania termometru jest kupno oryginalnego radia
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie sprawy!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RABINKristofokles, kolego u mnie na codzień pokazuje się na wyświetlaczu temperatura jednak w momencie zapalenia się rezerwy wyskakuje zasięg do przejechania moze i u ciebie powodem w/w zmiany jest niski stan paliwa??
Tak jak napisał Kristofokles, spowodowane jest to tym że ingerowaliśmy w moduł komfortu. Taką mamy wiedzę na dzisiaj.
Komentarz
-
Komentarz